Katselkaa
Heteka-
reklaameja!

Kuunnelkaa
Serenadi
Hetekalle!

Historia, nyt

Helsingin Teräshuonekalutehdas alkoi valmistaa vuonna 1932 sisäkkäin meneviä sänkyjä. Sängyissä oli tehtaan tunnus HETEKA OY, ja näin kaikkia vastaavanlaisia sänkyjä alettiin kutsua yleisesti hetekoiksi.

Hetekan teräsputkirakenne ja metalliverkkopohja toimivat luteenkarkoittajina, koska vuoteessa ei ollut piilopaikkoja syöpäläisille. Hetekassa oli kaksi vuodetta, joista toinen meni tilaa säästäen toisen alle. Kodeissa, joissa ei ollut erillistä makuuhuonetta, hetekasta tehtiin päivisin olohuoneen sohva.

Hetekoja markkinoitiin ”varmasti äänettöminä”, mutta tunnusomaista niille oli natina, jonka tahtiin moni suurten suomalaisten ikäluokkien edustaja on saanut alkunsa. Pilalle venyneitä hetekoita alettiin arvostella 1950-luvulla, ja niiden käyttöikaajaatkettiin lääkäreiden suosittelemilla vanerilevyillä. Kaikkiaan niitä valmistettiin lähes kaksi miljoonaa kappaletta.

Hetekan vaikutuksesta suomalaiseen yhteiskuntaan on jäänyt tähän päivään saakka merkkejä kirjallisuudessa, näytelmissä ja musiikissa kuten Veikko Lavin ”Serenadi Hetekalle” tai Kunto Korlinin ”Vanha heteka”

Mako Oy osti Heteka Oy:n osakekannan vuonna 1956. Teollinen toiminta lopetettiin v. 1964, minkä jälkeen yhtiö on harjoittanut vuokraustoimintaa omistamissaan kiinteistöissä Vallilassa.

MAKO-ryhmä